New York

New York är en favoritstad för många av oss svenskar och har du inte redan besökt denna världsmetropol ska du här få 3 tips på saker att se och göra i New York som är helt gratis.

New York är en dyr stad även det blivit betydligt billigare att flyga dit under senare år med flera flygbolag som konkurrerar om platserna. Hotellen i New York är dock fortfarande relativt dyra och vill du bo på ett lite mer exklusivt hotell kommer det ta en stor del av semesterbudgeten.  Efter att du betalat för flyg och hotell finns det ändå gott om saker att se och göra i New York som inte behöver kosta en krona.

High Line Park

Är det ditt första besök till New York kommer du snabbt inse att detta är en perfekt stad att promenera i. Gatunätet gör att det är enkelt att hitta och det finns få områden i staden som inte har något av intresse. Det kan dock vara skönt att komma bort från trafiken och det höga tempot på gatorna och då är High Line Park ett alldeles utmärkt tips.

High Line Park öppnades så sent som 2009 och dess skapelse är verkligen innovativ. Manhattan är ett av världens mest tätbefolkade områden och att skapa en ny park här är i stort sett omöjligt. Men High Line Park skapades på en tidigare upphöjd järnväg som slutade vara i bruk 1980. Den dryga 2 km långa övergivna järnvägen har nu byggts om till en park där du kommer upp från gatunivån och kan koppla av helt gratis och ladda batterierna.

High Line Park, New York
High Line Park på Manhattan

Staten Island Ferry

Många väljer att bo på ett hotell på Manhattan och lämnar sedan inte ön förrän det är dags att åka tillbaka ut till flygplatsen. Ett riktigt bra gratistips är dock att lämna Manhattan för en båttur till Staten Island med Staten Island Ferry. 

Staten Island Ferry går regelbundet från den sydligaste punkten på Manhattan till Staten Island. Turen över tar knappt en halvtimma och du får ett ny perspektiv på New York och du kommer även riktigt nära Frihetsgudinnan. Denna båttur, som är helt gratis, är mycket trafikerad av pendlare så ta den gärna mitt på dagen.

Central Park

New Yorks överlägset största park och kanske även världens mest kända park är Central Park. Central Park sträcker sig över 50 gator (från 59e till 110e) och här kan man faktiskt spendera en hel dag. Vissa aktiviteter här kostar förvisso pengar men bara att promenera runt här och iaktta alla människorna är en upplevelse.

Tips på hotell i New York

Nu har du fått tre snabba tips på saker du kan se och göra gratis i New York. Om du vill ha tips på hotell i olika prisklasser som har fått goda omdömen av tidigare hotellgäster rekommenderar vi sajten http://hotellnewyork.nu/. Utöver tips på hotell finner du även förslag på utflykter om du planerar att spendera lite längre tid i New York.