Hong Kong

Hong Kong har en rik historia som en av Asiens mest centrala handelsplatser och än idag är det handel som driver stadens utveckling. Dess historia tillsammans med Kinas utveckling har också gjort Hong Kong till en allt mer populär destination för både affärsmän och turister.

Hong Kong var under styre av Storbritannien mellan 1841 till 1997 vilket har bidragit till att staden har flera västerländska influenser. Sedan 1997 har Hong Kong tillhört Kina men har tillåtits bibehålla sitt ekonomiska och politiska system i hög grad. Även om återföreningen med Kina har vållat vissa problem är Hong Kong idag en egen administrativ region som fortfarande präglas av handel och finansiella tjänster.

Med en befolkning på nästan 8 miljoner människor på en väldigt liten yta är Hong Kong en av de mest tätbefolkade regionerna i världen. Detta har bidragit till att de byggts väldigt många skyskrapor och var du än går i Hong Kong känns det som att det finns ett “överflöd av människor”.

Den lilla ytan och de många människorna i kombination med sitt västerländska arv har gjort Hong Kong till en helt unik stad som många uppskattar som en av väldens mest dynamiska städer.

Se & göra

Utöver att se på alla människor och mäktiga skyskrapor finns det massor av saker att se och göra under ett besök till Hong Kong. Nedan listar vi ett par exempel.

Victoria Peak

Victoria Peak är Hong Kongs högsta punkt och tar du dig ända upp till dess topp på 552 meter har du en fantastisk utsikt över staden. Det finns flera sätt att ta sig upp till toppen men att ta spårvagnen brukar vara det populäraste alternativet. Utöver utsikten finns det numera även fritidsanläggningar och gallerior på Victoria Peak men just shopping är inte den främsta anledningen för att ta sig hit.

Victoria Peak Hong Kong
Spårvagnen uppför Victoria Peak

Star Ferry

På en sidan Victoria Harbour ligger Hong Kong-ön och på den andra ligger Kowloon. De flesta turister väljer att bo på ett hotell på Hong Kong-ön men Kowloon har mycket att erbjuda, inte minst shopping. Ska du ta dig från den ena sida till den andra är en tur med Star Ferry att rekommendera. Star Ferry har för närvarande 12 passagerarfärjor som trafikerar Victoria Harbour. Utöver att vara ett mycket billigt alternativt får du också en helt unik vy över Hong Kong från vattnet.

Ocean Park

Besöker du Hong Kong med barnen kan ett besök till stadens största nöjespark vara en populär dagsutflykt. Ocean Park har både berg- och dalbanor, vattenrutschbanor, akvarium och mycket mer. Här går det enkelt att spendera en hel dag med familjen och med sina cirka 8 miljoner besökare per år är Ocean Park en av Hong Kongs främsta sevärdheter.

Hotellen i Hong Kong

Letar du efter hotell i Hong Kong kommer du snabbt märka att det finns ett väldigt bra utbud i olika prisklasser. Som tidigare nämnts väljer de flesta turister ett hotell på Hong Kong-ön och där är det distriktet Wan Chai som har den största koncentrationen av hotell.

Oavsett var du bor i Hong Kong finns det i regel hotell med mycket hög standard. Dessa kostar dock lite mer än vad alla har råd med men det finns även skapliga möjligheter att hitta lite billigare hotell i bra lägen.

Innan du bokar ditt hotell rekommenderas att du läser recensioner och omdömen av hotellet. Boka inte ett hotell som inte har fått många omdömen (helst ska också omdömen vara bra så klart).

Ta sig hit

Hong Kong ligger inte direkt nära Sverige men stadens ökade popularitet har gjort att det är relativt enkelt (och billigt) att ta sig hit. Numera flyger exempelvis SAS direkt till Hong Kong från Arlanda och passar inte deras avgångar finns det mängder av alternativ.

Lycka till!