Barcelona

Barcelona är en av de absolut populäraste storstäderna för oss svenskar att besöka och det är enkelt att förstå varför. Utöver en storstadspuls finns det exempelvis en lång populär strand, bra shopping och massor av saker att se och göra.

De flesta som besöker Barcelona gör det över en långhelg och kommer då antagligen spendera majoriteten av tiden i stadens centrala delar. Har du möjligheten att stanna i Barcelona lite längre tid finns det även mycket att utforska i stadens utkanter

Områden i Barcelona

Nedan ges en kort presentation av de populäraste områdena i Barcelona för turister som besöker staden under en kort tid.

Ciutat Vella

Ciutat Vella heter Barcelonas äldsta distrikt och den världsberömda gatan Las Ramblas går rakt igenom Ciutat Vella. På ena sidan Las Ramblas ligger Raval som är ett relativt ruffigt område men som sakta men säkert rustats upp och blivit alltmer populärt bland turister.

Barcelona Las Ramblas
Las Ramblas i Barcelona

På andra sidan Las Ramblas ligger området Barri Gòtic. Här finner du massor av restauranger och småbutiker bland de smala gränderna. I Barri Gòtic ligger också Barcelonas katedral och massor av andra populära sevärdheter.

Barceloneta

Barcelonas strand är fantastiskt populär och för att vara en så pass stor stad är det relativt unikt att ha en så lång sandstrand. Området kring stranden heter Barceloneta och här finner du bland annat flera charmiga restauranger men även större hotell och Barcelonas kasino. Även under vinterhalvåret är detta område populärt men under sommaren är det av naturliga orsaker ett av de mest välbesökta områdena i hela Barcelona.

El Born

En inte lika uppmärksammad stadsdel i Barcelona är El Born. Denna lilla del av staden ligger på promenadavstånd från både Barri Gòtic och Barceloneta men är inte fullt lika välbesökt. Du finner dock gott om restauranger här och massor av mindre charmiga butiker och här ligger även det populära Picassomuseet.

Hotell i Barcelona

Utbudet av hotell i Barcelona är mycket bra och i de ovan nämnda stadsdelarna finns det gott om hotell i olika standard och prisklass. Längs med stranden är hotellen normalt sätt lite dyrare, speciellt under sommarmånaderna, men i övrigt finns det även ett bra utbud av lite billigare hotell.

Väljer du ett hotell i distriktet Ciutat Vella kan det vara en bra idé att kolla omdömen av recensioner då många hotell ligger på mindre gator där ljudnivån kan vara relativt hög och husen kan också vara gamla och vissa fall slitna.

Det goda utbudet av hotell kan dock snart vara ett minne blott då flera av Barcelonas invånare anser att staden har alldeles för många turister. Ett sätt för Barcelona att kontrollera turismen är att vara mer restriktiv när det gäller utbyggnaden av hotell och det råder för närvarande en debatt om att sätta en gräns på hotell i staden. Än så länge ska det dock inte vara några större problem att hitta ett bra hotell i Barcelona.

Se & göra i Barcelona

Barcelona har något för i princip alla. Oavsett om du är ung och vill festa eller en barnfamilj har du alla möjligheter att aktivera dig om du besöker staden. Nedan listas ett fåtal tips på saker att se och göra under ett besök till Barcelona.

Aquarium de Barcelona 

Aquarium de Barcelona är en gigantisk anläggning som ligger vid Port Vell. Här finner du hela 35 olika akvarium fyllda med alla möjliga djur som lockar tusentals turister varje dag. Totalt finns det cirka 10 000 djur i Aquarium de Barcelona och sedan dess invigning 1995 har de snabbt blivit en favoritdestination för framför allt barnfamiljer.

La Sagrada Familia

Barcelona har mängder av fantastiska och berömda byggnader men ingen är lika känd som kyrkan La Sagrada Familia. Denna kyrka började byggas i slutet av 1800-talet men är än idag fortfarande en byggarbetsplats. Först 2026 beräknas La Sagrada Familia vara färdigbyggd men det hindrar inte tusentals besökare från att ta sig hit varje dag.

La Sagrada Familia i Barcelona
La Sagrada Familia i Barcelona

Fotboll i Barcelona

FC Barcelona heter Barcelonas populäraste fotbollslag och laget anses vara ett av världens främsta. Att se en hemmamatch på Camp Nou är garanterat ett minne för livet om du är det minsta fotbollsintresserad. Även om du inte har möjlighet att se en match finns det ett mycket välbesökt fotbollsmuseum i anslutning till arenan.

Detta är enbart ett par tips på saker att se och göra. Planerar du ett besök till Barcelona kommer du garanterat ha möjligheten att finna mängder av saker att göra och söker du information finns det mängder av guider för turister till Barcelona.

Utflykter från Barcelona

Är du i Barcelona under en lite längre tid och vill utforska omgivningarna finns det mängder av saker att uppleva i regionen Katalonien. Nedan presenterar vi ett par populära förslag.

Sitges

Strax söder om Barcelona ligger den lilla badorten Sitges och hit tar du dig på cirka 30 minuter med tåg. Stranden här är betydligt charmigare än den i Barcelona och den lilla orten har också ett bra utbud av restauranger. Ett besök till Sitges är en perfekt dagsutflykt från Barcelona. Inte minst under sommarmånaderna.

Girona

Längst upp i norra Katalonien, strax söder om den franska gränsen, ligger staden Girona. Denna gamla stad är mycket charmig och utöver ett bra utbud av restauranger väljer många att ha Girona som en “bas” för att ta sig ut på vandringar i närområdet.

Från Barcelona tar du dig enklast till Girona med tåg eller bil men då resan tar ett par timmar kan det vara värt att även kika lite på hotell i Girona.

Det finns självfallet massor av andra saker att se i Katalonien och Barcelona men förhoppningsvis har tipsen ovan gett dig lite idéer och inspiration.